Share |

Teknik Pelaburan EmasSalam hormat

Adakah anda pening dan menghadapi kesukaran memilih teknik yang sesuai untuk diri sendiri dalam pelaburan emas yang sedang atau akan dijalankan?

Saya pasti anda sedang menghadapi masalah berikut;

Pertama:
Ragu-ragu nak buat keputusan jualbeli emas? Dalam fikiran selalu terfikir sesuai ke aku beli emas ni sekarang?

Kedua:
Anda terbeli emas pada harga yang tinggi rupa-rupanya. Jadi sekarang tengah memikirkan nak dijual belum untung lagi, nak tunggu, entah bila pula nak naik balik harga, nak tunggu sampai 1-2 tahun, fuh, lama tu....buatnya berlaku  kecemasan, nak korek di mana pulak cash ni?

ketiga :
Kebanyakan orang suka ke pajak gadai kerana terdesak nak pakai duit. Tapi tak ramai orang yang tahu ADA CARANYA kita boleh pajakkan emas, dan buat untung dari pajak gadai tanpa perlu bayar sesen pun upah simpan, walaupun anda pajakkan berkilo-kilo emas.

Keempat
Jika anda seorang student, dan selalu kehabisan wang PTPTN di hujung semester, ada baiknya dipraktiskan teknik ini, bagaimana seorang student boleh menyimpan emas dengan banyak dengan wang yang minima? Pakai duit PTPTN jer pun boleh...

Kelima
Jika anda memiliki banyak barang kemas. Takkan nak dipakai semuanya kan? Apa kata, sambil memiliki barang kemas,anda jana sedikit extra cash sambil-sambil melawa dengan barang kemas tersebut.

Keenam
Atau saja ingin mencari ilmu  baru dalam pelaburan emas selain dari yang dipaparkan dalam blog blog pelaburan emas yang ada di internet...

Ketujuh
Umur nak pencen/bersara dah semakin hampir, tapi wang bersara tak cukup-cukup lagi. Harapkan KWSP pun taklah banyak sangat. Camner nih? Anda ragu-ragu, bagaimana pelaburan emas boleh dijadikan sebagai BACKUP PLAN tabung persaraan anda.

Saya ada berita baik untuk anda mengenai teknik pelaburan emas yang mampu mengatasi masalah-masalah di atas.

Kalau nak hendak tahu lebih lanjut, klik sahaja link di bawah ini: dan lihat sendiri betul tak apa yang saya katakan...
Segala kos dan risiko semasa anda menjalankan perniagaan adalah tanggungjawab anda sendiri. Sebarang kemungkinan yang mungkin berlaku akibat dari perkara luar kawalan seperti kegawatan ekonomi dan sebagainya adalah tidak dijangka, maka saya memilih untuk dikecualikan dari sebarang tanggung jawab.

EMAS : PELABURAN YANG MANTAP
Jangan silap sangka, krisis mata wang masih sedang berlaku dan akan berulang setiap kali dunia dilanda krisis politik dan atau malapetaka.

Daripada leka dan membiarkan hal itu terjadi, adalah lebih baik melindungi diri sendiri dan mengambil keuntungan daripada kemelesetan ekonomi yang pada dasarnya boleh membuatkan wang anda tidak berharga saperti pada kertas yang ianye dicetak.

Berlakunye bencana seperti baru-baru ini dengan krisis subprime mortgage AS, penunjuk pertama krisis kewangan dari 2007 - 2010, ditandai dengan kenaikan subprime mortgage dan penyitaan hartabenda, dan mengakibatkan pengetatan kredit di seluruh dunia dan pertumbuhan ekonomi menjunam di seluruh dunia.
Sebelum itu di awal tahun 2006 penjunaman mata wang mencetuskan kelongsoran penjualan tempahan di pasaran negara-negara membangun dari Brazil ke Indonesia. Krona Iceland jatuh hampir 10 peratus hanya dalam masa dua hari, mengheret turun saham dan bon Iceland dan kemudian nya merebak ke Brazil, Mexico, Poland dan Turki.

Pendahulu krisis ini adalah Asian Currency Crash (penjunaman matawang negara negara di Asia) pada tahun 1997. Syarikat insurans Bank,, real estate dan bon juga melarikan diri apabila berlaku krisis ini. Satu-satunya pilihan yang layak adalah emas.

Dimasa masa yang akan datang, jika berlaku penurunan nilai-nilai mata wang, di jangkakan emas akan bernilai paling sedikit 10 kali nilai saat ini.

Bagaimana mungkin?

Mudah: Kerana emas tidak boleh dibuat atau dicetak pada kehendak ahli politik serakah, tidak boleh menurunkan nilai secepat wang kertas yang dicetak pada bila-bila keperluan muncul.

Ketika sebuah mata wang disokong oleh emas, $1 pada wang kertas perlu disokong oleh nilai sekitar satu dollar emas. Apabila mata wang tidak lagi disokong oleh emas, kerajaan boleh mencetak sebanyak yang diperlukan. Dengan itu, kerajaan seluruh dunia telah tidak mengaktifkan piawai (standard) emas dan itulah sebabnya wang kertas tidak mempunyai nilai intrinsik.

Akibatnya, institusi besar hanya membuat spekulasi jangka pendek antara mata wang dan nilai-nilai tempatan yang berkaitan, seperti saham atau bon, dan kemudian mereka mengubah keuntungan mereka menjadi emas.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai teknik dan strategi dalam pelaburan emas, sila lawat Link: http://ow.ly/3L8uh

Ini adalah kenaikan 246% di dalam jangka masa 9 tahun (purata 27% setahun)


Gold Price Per Gram in Malaysian Ringgits
Malaysian Ringgits per Gram


Public Dinar Daily PriceKlasifikasi Emas

APA ITU KARAT ( K ) ?

KARAT adalah standard atau ukuran lama ketulenan emas.
24 K (Karat) adalah dikenali sebagai Emas Tulen.
STANDARD KETULENAN EMAS BARU
( a ) 999 Emas Tulen 99.9% kandungan emas.
Dikenali sebagai Emas Kertas / Emas Sepuluh / Chuk Kam
24K mengikut ukuran lama
( b ) 950 Emas Kelantan atau Emas 9½
( c ) 916.6 Emas Singapura
22K mengikut ukuran lama
( d ) 875
( e ) 835
( f ) 750 18K mengikut ukuran lama
( g ) 585 14K mengikut ukuran lama
( h ) 375 SUASA – 9K mengikut ukuran lama
Emas 900 ( atau Emas Sembilan ) dan Emas 800 ( atau Emas Paun ) tidak lagi wujud.
STANDARD KETULENAN PERAK
( a ) 958.4
( b ) 925
( c ) 830
( d ) 800
STANDARD KETULENAN PLATINUM
( a ) 950 bermakna 95.0% kandungannya.
CARA MENGUKUR STANDARD KETULENAN
KARAT X 100 = STANDARD KETULENAN (24Karat)
CARA MENGUKUR KARAT
(STANDARD KETULENAN X 24)/1000 = KARAT

Contoh Pengiraan :
Standard Ketulenan Emas 750 ppt ( parts per thousand ) adalah bersamaan 18K (karat).
(750 X 24)/1000 = 18K

Nama-nama lama panggilan kepada Emas :
Emas 1 Dinar = 4.25gm
Emas Se Amas = 2.551 gm
Emas Se Rial =2.70 gm
Emas Se Kupang = 0.64 gm
Emas 2 Kupang = 1.28 gm ( Kupang Terengganu )
Emas 6 Suku ( sama dengan 1½ mayam ) = 5.06 gm
Emas 5 Busak ( sama dengan ½ Mayam ) = 1.69 gm

Emas 1 Mayam = 3.37 gm

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai teknik dan strategi dalam pelaburan emas, sila lawat Link: http://ow.ly/3L8uh
TEKNIK MENJANA KEUNTUNGAN DENGAN EMAS
Teknik yang digunakan ini mestilah mempunyai ilmu yang cukup dan kefahaman yang mendalam dalam memanipulasi keuntungan. Terdapat beberapa teknik, antaranya:- 
a) Teknik menyimpan emas.
Kaedah ini merupakan kaedah yang biasa diamalkan oleh masyarakat kita sejak zaman dahulu lagi. Kebanyakkan orang tua-tua zaman dahulu sering membeli barang kemas dan menyimpannya dengan begitu lama.Sehingga sekarang, emas itu masih lagi disimpan. Jikalah dijual, berapa kah harganya? Mesti dah mencecah berkali-kali ganda. Ini teknik yang gemar dilakukan. Jika barang kemas itu dijual, nilainya akan ditolak oleh kedai emas sebanyak 15-20%. Lebih baik saudara/saudari simpan. Untuk meningkatkan keuntungan dengan cara ini, tanpa ada penolakkan used gold, simpanlah emas jenis goldbar atau emas jongkong. Jika disimpan, anggaran pulangannya meningkat sehingga 25% setahun.

b) Teknik pajak dan simpan.
Teknik yang digunakan ialah dengan cara memajak emas yang dimilikinya. Duit yang diperoleh daripada pajakkan itu dilaburkan ke dalam akaun simpanan emas di bank. Disini akan ada dua kenaikan. Apabila harga emas meningkat, maka jual emas di dalam akaun simpanan dan pergi menebus emas itu di ar-rahnu. Akan dapat sedikit keuntungan. Sementara itu, emas masih lagi di tangan. Tapi tidak galakkan anda menjual emas tersebut, ini kerana harga emas itu semakin meningkat.

c) Teknik pajak dan beli.
Emas yang dimiliki di tangan dipajakkan terlebih dahulu. Setelah dipajak, duit dari ar-rahnu itu digunakan untuk membeli emas lagi. Kita boleh menggunakan teknik ini berperingkat-peringkat iaitu pajak, beli, pajak, beli. Bergantung kepada kuatiti emas yang dimiliki di tangan. Tapi harus diingat, emas terakhir perlulah ada di tangan. Setelah harga naik, emas yang terdapat ditangan dijual. Duit tersebut digunakan untuk menebus emas yang dipajak itu. Guna cara yang sama sehingga selesai hutang. Maka diakhirnya kita akan memperolehi emas dan juga keuntungan hasil daripada jualan emas itu. Untuk menjual emas itu, saya sedia menerimanya.
*teknik - untuk memajak, perlu pada harga yang rendah dan mesti mengikut langkah demi langkah. Pastikan kita tahu tarikh pajak, harga emas hari itu, dan tarikh akhir bayar upah simpanan (6 Bulan). Bayar upah sebelum tarikh akhir pajak supaya emas kita tidak digadai oleh pihak Bank.  
Jangan sekali-kali pajak di kedai emas kerana upah simpan 2% dari harga emas yang disimpan.
idea asal dari  http://mariamgold.blogspot.com
 Untuk maklumat lebih lanjut mengenai teknik dan strategi dalam pelaburan emas, sila lawat Link: http://ow.ly/3L8uh

          BELI EMAS SEBAGAI WANG SIMPANAN
Manipulasi emas sebagai mengantikan wang simpanan. Gaji yang kita peroleh setiap bulan, iaitu pendapatan pasif itu sebenarnya boleh kita gantikannya sebagai simpanan yang menguntungkan untuk jangka masa yang panjang. Kebiasaannya, apabila kita memperoleh gaji pada bulan tersebut, kita akan simpan sebanyak 30% sebagai simpanan. Tidak kiralah, dalam ASB, akaun simpanan atau sebagainya.
Sebenarnya, wang simpanan itu boleh kita gantikan dengan emas. Caranya cukup mudah, iaitu:-
a)Apabila kita memperolehi pendapatan bulan tersebut, tanpa menggunakannya terlebih dahulu, kita tukarkan wang tersebut dengan emas. (beli emas dahulu)
b) Setelah memiliki emas, kita pajakkan emas tersebut di ar-rahnu.
c) Hasil pajakkan tersebut 65% daripada nilai marhum, kita akan diberi pinjam oleh ar-rahnu.
d) Duit tersebut bolehlah kita gunakan untuk belanja ataupn hendak beli emas lagipun boleh.
e) Di sini kita telah menyimpannya.
f) Setiap bulan, kita hanya perlu menjelaskan bayaran ar-rahnu hingga selesai.
g) Akhirnya kita akan dapat emas nilai semasa yang lebih tinggi daripada asal.
 
Contoh pengiraan:
1) Katakan pendapatan RM3,100
2) Beli emas 20g RM3,051
3) Pergi pajak di Ar-rahnu dapat RM1864...(nilai marhum harga pasaran RM2868 x 65% )
4) Katakan guna wang tersebut,..
5) Setelah itu, kita cuma perlu bayar kepada ar-rahnu secara ansuran bulan ke-6.
6) Bayar bulanan selama 6 bulan = RM 332.00/bulan (termasuk upah simpan). Jika tidak mampu dalam tempoh 6 bulan, tambah tempoh lagi sehingga 18 bulan.
7) Diakhirnya kita akan dapat emas tersebut beserta kenaikan harga emas. 
Kesimpulan
Kaedah ini juga boleh diperaktikkan untuk memiliki emas. Jika contoh pendapatan tersebut tinggi, kita juga boleh ganti dengan dinar. Dinar lagi rendah berbanding goldbar 20g. Cara menyimpan jenis ini adalah baik kerana emas tersebut boleh dipajak jika kita terdesak dan ingin menggunakan wang.Ia juga mendatangkan pulangan yang lebih tinggi berbanding simpanan dalam ASB.
idea asal dari  http://mariamgold.blogspot.com
Untuk maklumat lebih lanjut mengenai teknik dan strategi dalam pelaburan emas, sila lawat Link: http://ow.ly/3L8uhYANG MANA SATU DIRI ANDA???

VSS-Very Sad Story??
Adakah dengan mencari pekerjaan lain dapat
memberi jaminan kepada anda untuk membina
kehidupan yang lebih baik setelah diarahkan
berhenti kerja. Lihat lah keadaan ekonomi
sekarang..agak-agak senang tak nak dapat
kerja baru??

Anda Makan Gaji??
Kalau sekadar gaji cukup-cukup makan, macammana
boleh berasa bahagia mahupun berpuas hati dengan
apa yang anda perolehi? takkan nak bertahan saja
dengan apa yang ada..kecik hati tak jika part time
pun dah boleh lawan gaji bulan-bulan??

Anda Ahli Perniagaan??
Kan lebih bagus kalau anda ada
'backup'. Ingat! Sediakan payung sebelum hujan..

Anda Surirumah??
Perbelanjaan anda semikin meningkat, termasuklah
perbelanjaan anda sendiri.. Sekurang-kurangnya
dapat mengurangkan beban pasangan anda selain
perolehi pendapatan sendiri. OK ke tak duk rumah
pun dah dapat pendapatan sendiri, dapat tolong
suami, anak-anak, keluarga..

Anda Mangsa Pelaburan??
Sudah-sudahlah dengan angan-angan nak jadi kaya
tanpa berbuat apa-apa. Ingat!! 9/10 daripada
sumber pendapatan adalah daripada perniagaan
bukan pelaburan!

Anda Pesara??
Bagaimanakah anda boleh menggandakan pendapatan
selain bergantung duit 'pencen' sahaja? Jangan
cepat berasa selesa kerana segala hutang dan
tanggungjawab anda berjalan seperti biasa..

Anda Pelajar/Bakal Graduan??
Belum tentu lagi anda keluar sebagai graduan yang
mempunyai pekerjaan yang baik. Sampai bila pula
mahu mengharapkan bantuan MBF (Mak Bapak Finance),
PTPTN?? Ok tak jika part time semasa belaja lagi dah
boleh tanggung kehidupan di universiti?? Anda senang,
Ibubapa pun senang..

Anda Bekerja Over-time??
Berbaloikah dengan bekerja lebih masa anda itu??
Kalau dalam bisnes ni sehari anda boleh menjana
pendapatan 4 angka. Kalau kerja lebih masa anda
itu dapat berapa??

Harga apapun akan terus naik dan terus naik lagi...
Gaji naik setahun SETAHUN SEKALI...
Harga barang naik BERKALI-KALI...
susah nak turun...
kerjalah sekuat mana pun..
kehidupan makin lama makin susah...
Hutang makin lama makin bertambah...

Cara atasi kenaikan harga bukanlah dengan berharap
harga akan turun,tapi pastikan pendapatan kita naik jauh lebih tinggi
dari kenaikan harga barangan.... "

Hari ini, terdapat 4 Golongan...

Banyak MASA Tak ada DUIT

Tak ada MASA tapi banyak DUIT

Tak ada MASA & Tak Ada DUIT

Banyak MASA & Banyak DUIT..


YANG MANA SATU ANDA???

-----------------------------------------------------------------------------------

Sebagai emas pelaburan, syiling emas dan jongkong emas memiliki kelebihan seperti berikut:

1. Mudah dibawa
2. Mempunyai saiz, bentuk dan berat yang standard.
3. Mudah ditunaikan.
4. Mempunyai perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (dipanggil spread)
5. Boleh digadaikan.

Barang kemas bukanlah pelaburan emas yang baik kerana harganya yang tinggi disebabkan kos upah membuat barang kemas tersebut.Selain itu susut nilai bagi barang kemas adalah tinggi (25 % - 40%)

Jika anda hendak memaksimumkan keuntungan daripada pelaburan emas, jangan membeli barang kemas. Tapi kalau nak memberikan hadiah kepada orang tersayang maka barang kemas adalah hadiah yang paling baik.

Tips : Jika anda hendak membeli barang kemas sebagai hadiah, beli barang kemas dengan ketulenan 916 dan tidak mempunyai batu permata. Ini kerana yang bernilai adalah emas bukannya batu permata tersebut

-------------------------------------------------------------------------------------

Kenapa Harga Emas & Perak Jatuh Sekarang?!


'Namun, seperti apa yang pernah disebut oleh pakar-pakar analisis komoditi, walaupun tekanan harga akan sering berlaku dan manipulasi harga akan terus dimainkan oleh golongan berkepentingan ini, komoditi emas dan perak akan terus mengukuh kembali setelah tekanan harga tamat. Ini kerana, tekanan yang dikenakan dari manipulasi mereka hanyalah bersifat sementara sahaja atas dasar sentimen spekulasi pasaran yang liar. Setelah tekanan tamat, harga emas dan perak akan kembali meningkat naik dan 'claim' nilainya yang sebenar. Konsep ini sama seperti konsep 'spring'. Apabila tekanan dikenakan, saiz spring akan menyusut untuk sementara waktu. Dan sebaik sahaja tekanan ke atas spring tadi dilepaskan, daya untuk spring tadi melantun tinggi adalah sangat tinggi. Lagi kuat tekanan tadi dikenakan ke atasnya, maka lagi tinggilah daya lantunan spring akan terhasil. Cuba perhatikan trend harga komoditi emas di tahun-tahun yang lepas sebelum tibanya perayaan tahun baru cina seperti berikut.

Oleh itu, melalui konsep yang sama juga, lagi hebat dan kuat tekanan pasaran ke atas komoditi emas dan perak ini, maka lagi tinggilah harganya akan melonjak sebaik sahaja sentimen spekulasi dan manipulasi pasaran berakhir ke atas harga komoditi emas dan perak dunia. Sekarang adalah antara waktu terbaik untuk mula melabur  dalam emas bagi yang baru bercita-cita untuk membelinya. Manakala ianya juga, waktu yang ideal bagi pelabur emas untuk menambah koleksi simpanan kekayaan mereka yang sebenar. Ini kerana, dalam waktu yang terdekat di sekitar tahun baru cina dan selepasnya, tekanan pasaran ke atas kedua komoditi emas dan perak akan berakhir. Harga emas dan perak akan mula memulih kembali. Lantunan harga yang tinggi akan dijangka seperti biasa. Sebelum waktu itu tiba, ambillah peluang anda untuk melabur dalam emas anda sekarang. '